Поиск по этому блогу

воскресенье, 8 февраля 2015 г.

Деруни

Існує думка, що до українскої кухні деруни прийшли з білоруської, куди, в свою чергу, ця страва прийшла з німецької кухні через єврейську (де вони відомі як латкес) у кінці XIX ст. За іншою версією, поширення дерунів та ряду інших страв з картоплі (печені, комів та кльоцків) на території України, здебільшого на Поліссі, розпочалося ще раніше — в другій половині XVIII ст. Уперше письмовий рецепт дерунів подається у куховарській книзі Яна Шиттлера (Jan Szyttler) у 1830р.
Деруни поширені в багатьох народів під різними назвами та в різних варіаціях. Назва страви, як правило, відображає спосіб її приготування чи вказує на головну складову — картоплю.
В українців деруни відомі також під назвами «терті (картопляні) пля́цки», «терчаники», «тертюхи», на сході України більш вживаною назвою є «дра́ники», «драча́ники».. Також вживають назви: «кизлики», «ґуґлі», «кремзлики» (Закарпаття), «бабка», «пертушаники» (на Київщині) «гейзебубели»;
У білорусів та росіян цю страву називають «дранікі» та «драники» відповідно. 
У поляків — «placki ziemniaczane».
У чехів аналог дерунів називають брамборачками (bramborák).
У словаків — «zemiaková placka».
У євреїв поширена страва латкес (левівот). На відміну від українських дерунів, при приготуванні латкес додають більше яєць та розтерту мацу.
У литовців популярні цепеліни, диджукукуляй. До них, на відміну від українських дерунів, додають м'ясну начинку, а після підсмажування варять.
У німців Kartoffelpuffer.
У румунів  — tocinei
У шведів — raggmunk або rårakor.
У швейцарів — rösti.
У США Hash brown чи Potato pancakes
В ірландців — boxty.

1 кг картоплі
1 яйце (для тих, у кого аллергія на яйця можна не класти)
цибуля - 1 шт
2 ст. ложки борошна
олія для смаження
сіль, перець за смаком
Цибулю мілко нарізати або натерти


картоплю натерти на терці з крупними отворами (можна також і на мілку, як кому подобається)


додати борошно, яйце, сіль, перец і добрє перемішати


Розігріти сковорідку, налити оліі та ложкою вікладати картопляну суміш у вигляді млинців. Обжарювати з двох сторін до рум'яної скоринки. 


До столу подавати зі сметаною.

Комментариев нет:

Отправить комментарий